CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Nuffnang Ads

Selamat Datang Ke Blogger Cik Dyla

Tolong saye kawan2..ramai2 klik k? ^^,

Wednesday, November 25, 2009

Spegetti Bolognese Cik Dyla..

....Satu petang yang damai.....
Tetibe aku rasa rindu plak nak mkn spegetti yang aku wat sndr...kwn2 aku pown da tnya bile lg aku nak watkan dorg spegetti..aku ske sgt msk and mkn spegetti and lagi ske bile spegetti yg aku msk dpt pujian =)

tu je pon yang aku pandai...kalau nak suh aku msk lemak cili api ke..kari ayam ke...bole tu bole p x dijamin kesedapan nye...p kalau spegetti aku jamin SEDAP sehingga menjilat sudu..hahaha..

erm..ok kat sini aku nak kongsi la resepi aku kat sume..korg leh cube...simple and senang seperti ABC...
*
*
*
*
*
*

Bahan-Bahan:

½ paket spaghetti
500 gram daging cincang 2
50 gram tomato puri
250 gram sos tomato
250 gram bawang besar dipotong dadu
250 gram buah tomato dicincang
200 gram mentega (butter)
Garam secukup rasa
Cara:

Spaghetti direbus. Apabila spaghetti sudah lembut, masukkan sedikit mentega, kacau dan toskan airnya. Panaskan periuk dan cairkan mentega. Masukkan daging cincang. Kemudian dikacau hingga empuk. Kemudian masukkan bawang besar dan kacau. Masukkan tomato yang dicincang dan kacau hingga sebati. Masukkan tomato puri dan kacau rata. Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air. Biar hingga mendidih. Apabila kuah mendidih, masukkan sos tomato dan kacau perlahan - lahan. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Biar hingga masak
Tambahan:

1) Minyak zaitun juga boleh digunakan bagi mengelakkan spaghetti daripada melekat. Caranya apabila spaghetti sudah ditoskan airnya, ambil sedikit minyak zaitun dan masukkan ke dalam spaghetti dan ratakan hingga kena pada semua spaghetti.
2) Kalau nak lebih sedap and lebih variaty leh gak campurkan sosej kedalam sos spegetti td.. Rebus sosej, lepas tu potong bulat2 and tabur atas sos semasa dihidangkan..

Aiyakk...da lapar plak cite psl resipi ni..k la..raya haji ni aku wat spegetti la...aku akan beraya di Klang so sesape yang berada di sekitar Klang boleh la jemput dtg kerumah pakcik ku utk merasa spegetti aku..nyum2!! hehehe

~Gambar Hiasan~

10 comments:

lidotsavadak said...

spegetti paling best penah saya makan ialah spegetti lec saya. dia bawak utk 1 kelas... dan resepi dia original dr greek... memang best sampai ramai hirup kuah sbb spegettinya udah abis. dia kata belajar dr pakwe greek dia dulu2, waktu muda2. hehehe...

dyla said...

yeke??
k la..kalau mcm tu kite nak cr pakwe Greek gak la....

Anonymous said...

bagus2... cari2
tp sian, sampai skrg tak kawen lec tu
umur pun dh lebih dr separuh abad..

dyla said...

erk??

Cik Anonymous kenal gak ke lect tu?

lidotsavadak said...

cik anon malas nk login
hahaha, jd anon pun jdlah

dyla said...

da xkenal anon je la jdnya...

~..PriNCEss DyaNa..~ said...

dah lame sy msk spegetti...windu plak nk mkn..hehe..cik dila, t kte msk sesame ek..(^^,)

dyla said...

huhu..
boleh..
ti jd la spegetti bolognese cik dyla & cik dyana..

huhu..
eh cik dyana..nape xleh nak bukak page kamu ha??? kamu tuka link ek..

~..cik PriNCEss..~ said...

ekekeke..nk2..sedap gak name tuhh...
"spegetti bolognese cik dyla & cik dyana"

hehe..arituh der tukar kejab..pstuh tkr blk..huhu..skrg da leh bkk lom??

dyla said...

huhu..
da bole masuk da..

K I S A H A K U

"Hanya Aku Yang Lebih Mengetahui Diriku"